PAMĚTNÍ DESKA TENORISTOVI RICHARDU KUBLOVI A JEHO SESTŘE MARII
7.5.2024
V neděli 12. května 2024 ve 13.30 hodin u rodného domu sourozenců Kublových na Českobratrské ulici č. 1276/9 (dnes Mirror Pub) proběhne slavnostní odhalení desky.
 
Vedení Národního divadla moravskoslezského odhalí v den posledního představení Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024 pamětní desku další výrazné divadelní osobnosti. V Roce české hudby a současně k 80. výročí jeho úmrtí vzdá poctu světoznámému tenoristovi a smetanovskému interpretovi RICHARDU KUBLOVI (1890–1964) a zároveň uctí i jeho sestru Marii (1891–1974), učitelku hry na klavír a jeho celoživotní oporu.
 
Díky Marii Kublové a následně rodině Svobodových z Těrlicka se dochovala i Richardova pozůstalost. Tu muzikolog Viktor Velek dokázal promítnout do dvou česko-německy psaných knih o životě a díle tenoristy. Právě s jeho výzkumem podpořeným Ostravskou univerzitou a Nadací Český hudební fond vznikla i myšlenka umístit na rodný dům obou sourozenců pamětní desku. Viktor Velek v neděli spolu s ředitelem divadla Jiřím Nekvasilem krátce připomene Kublův význam, život a dílo. Slavnostní akt doplní i reprodukce historických nahrávek a jindy rušná Českobratrská ulice ožije alespoň na chvíli zpěvem a mluvou toho, kdo tu strávil dětství a mládí a později se sem rád vracel domů.
 
Autorem desky je Bedřich Mrkva, student Katedry sochařství Fakulty umění Ostravské univerzity pod vedením docenta Jaroslava Koléška. Vítězné dílo vzešlo ze studentské soutěže a tvoří je dva kruhové segmenty z umělého kamene (bílý cement lehce tónovaný do teplejšího krémového odstínu): první představuje reliéfně modelovaná a sochařsky stylizovaná ústa, druhý je plošný s reliéfem krátkého doprovodného textu o Richardu a Marii Kublových. Motiv je symbolem pro hudbu, zpěv, komunikaci mezi lidmi, ale odkazuje i na blízký vztah obou sourozenců.