MÉDEA – SLAVNÝ PŘÍBĚH ZRADY A KRUTÉ POMSTY...
ČINOHRA / 24.4.2024
Činohra Národního divadla moravskoslezského nabídne divákům po téměř 60 letech klasickou Eurípidovu tragédii MÉDEA. Téměř vyprodanou premiéru uvedeme již tuto sobotu 27. dubna 2024 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.
 
Snad žádná jiná postava v dějinách divadla nebudí tolik vášní jako Médea – žena, která z lásky k Iásonovi zradila svého otce, zabila bratra a navždy opustila vlast. Následovala muže do Řecka a porodila mu dvě děti. Po pár letech ale musí uvolnit místo jiné ženě, a tak ze msty chladnokrevně naplánuje a spáchá nejhorší čin, jakého se matka může dopustit… Médea ale není jen obětí nebo pachatelkou, je zřejmě obojím.
 
Divadlo si zadalo nový překlad u grécisty Matyáše Havrdy a spisovatele Petra Borkovce, režisér Jakub Šmíd do titulní role obsadil Petru Kocmanovou. Příběh je stále současný. Výraznou měrou k tomu přispívá překlad ze starořečtiny, který oba pánové dokončili letos a který zachovává vše, co autor do díla vložil. Inscenační tým se rozhodl poukázat na nadčasovost slavného mýtu nejen díky novému překladu, ale také prostřednictvím scénografie. Petr Vítek – autor scénického návrhu – se nechal inspirovat známým filmem Stanleyho Kubricka Osvícení, který se odehrává v opuštěném, děsivě působícím hotelu, v prostoru, který „je vhodný tak akorát k zešílení".
 
V nové inscenaci kromě Petry Kocmanové účinkují Robert Finta (Iáson), Alena Sasínová-Polarczyk (Chůva), František Strnad (Kreón), David Viktora (Aigeus) a další. Ve sboru korintských žen najdeme i sboristky opery NDM a zpívané pasáže jsou také ve starořečtině. Hudbu zkomponoval David Hlaváč. Kostýmy vytvořil Martin Chocholoušek.
 
Veřejná generální zkouška proběhne v pátek 26. dubna 2024 v 10 hodin. Premiéra se uskuteční v sobotu 27. dubna 2024 v 18.30 hodin. První reprízu uvedeme v pondělí 29. dubna 2024 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka a od 17.30 hodin proběhne ve foyeru dramaturgický úvod s autory nového překladu Matyášem Havrdou a Petrem Borkovcem. Srdečně zveme!