SMETANOV(SK)Ý OPERNÍ VLAK DNES POPRVÉ ODJÍŽDÍ Z PRAHY DO OSTRAVY!
4.5.2024
Ve spolupráci s Českými drahami zajistilo Národní divadlo moravskoslezské vlakové spojení mezi Prahou a Ostravou na čtyři představení z květnového Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024! Pojeďte s námi na operu do Ostravy speciálním Smetanov(sk)ým vlakem! Za malou chvíli z Prahy vyjjíždí první ze čtyř Smetanov(sk)ých vlaků, který diváky dopraví na operu Braniboři v Čechách.

V sobotu 4. května 2024 zahájíme představením první opery Bedřicha Smetany Braniboři v Čechách druhé uvedení Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024. Diváci budou mít jedinečnou a na dlouhou dobu poslední možnost zhlédnout během 9 dnů všech osm dokončených oper Bedřicha Smetany. S koncem tohoto cyklu opustí většina inscenací Smetanových oper naše jeviště a nebudou delší dobu v Ostravě k vidění. Nenechte si ujít poslední možnost vidět opery Dvě vdovy, Dalibor a Čertova stěna.

Máte už jízdenku a vstupenku? Ještě to stihnete! Dnes 4. května vypravujeme vlak na operu Braniboři v Čechách, v úterý 7. května na Dvě vdovy, ve čtvrtek 9. května je na programu Hubička a v sobotu 11. května bude možné vlakem dojet z Prahy přes Olomouc až k Čertově stěně. Vlaky budou vyjíždět z Prahy vždy po 13. hodině, do Ostravy dorazí v 17.30 hodin a z Ostravy pak zpět vyjedou po každém představení s dostatečnou rezervou.
 
V Ostravě tak v květnu ještě jednou zazní osm Smetanových oper v uceleném bloku, v pořadí, v jakém je skladatel napsal a ve vlastním nastudování souboru opery NDM. Výjimkou je slavnostní Libuše – ta blok v koncertním provedení s orchestrem Janáčkovy filharmonie Ostrava uzavře; stejně tomu bylo v březnu. Zájem diváků o březnový – první blok cyklu – byl velký. Hlediště obou divadelních budov byla zaplněna z 94 % a Smetanovy opery viděly v Ostravě na 4 tisíce diváků.
 
Foto Roman Mrázek, NDM