CESTUJTE ZA NEJLEPŠÍMI SVĚTOVÝMI MUZIKÁLY: DO NEW YORKU I DO LONDÝNA!
2.7.2024
Milujete umění a cestování? Spojte příjemné zážitky z objevování nových míst s návštěvou světově proslulých muzikálů v místě, kde se zrodily. Průvodci CK Radynacestu.cz vás vtáhnou do světa divadel v New Yorku a Londýně!
 
Slovo muzikál je zkratkou anglického výrazu musical comedy, které se objevilo už v 1. polovině 20. století. Muzikál sám o sobě vznikl v USA jako kombinace různých žánrů – opery, revue, komedi a později ho ovlivňoval také jazz, rock a pop music.
 
Od prvopočátků je jeho mekkou město New York a slavná ulice Broadway. Vždyť také za vůbec první muzikál je považován Show Boat neboli Loď komediantů, která měla roku 1927 premiéru právě v New Yorku. A vypravit se tam dnes můžete i vy.
 
Je-li pro vás cestování za oceán příliš velké sousto, pak nezapomeňte, že většina skvělých autorů muzikálových melodií pochází ze srdce Británie Londýna. Přinesli tak na scénu místních divadel melodie, které dodnes neznají konkurenci.
 
Vydejte se s průvodci CK Radynacestu.cz do New Yorku nebo Londýna a zpříjemněte si cestování nevšedním zážitkem, na který se nezapomíná.
 
Slavná Broadway
New York je vpravdě kulturní metropolí a neomezuje se jen na svá nejslavnější broadwayská divadla, nicméně Broadway je synonymem pro určitou kvalitu a okázalost. Divadelní oblast a srdce Broadwaye vede přes křižovatku Times Square a rozkládá se zhruba mezi 40. a 53. ulicí. Vedle londýnského West Endu je tu nejhustší koncentrace divadel na světě.
Divadelní dějiny Broadwaye a jejího okolí se píší od roku 1883, kdy byla postavena budova Metropolitní opery. Období největšího vzestupu zažila Broadway ve 20. a 30. letech, kdy zde sídlilo přes 80 divadel. Dnes jich tu najdete zhruba polovinu. Nejdéle hraným muzikálem na Broadwayi je Fantom opery Andrewa Lloyda Webera, který se zde začal hrát v roce 1988.
Ke klasickým broadwayským muzikálům se dále řadí jazzový muzikál Chicago, jehož filmové zpracování získalo v roce 2002 šest Oscarů.
 
Muzikálový zážitek umocní i vaše elegance… Národní divadlo v Londýně žánry nešetří Na Lvího krále na Broadway v New Yorku
Divadla v Londýně
Londýnská divadla nabízejí skvělou muzikálovou podívanou. V Národním divadle můžete zhlédnout představení nejrůznějších žánrů, od komedie až po muzikál. Světově uznávaní dramatici, režiséři a herecké hvězdy pro vás připraví vždy kvalitní vystoupení.
V londýnské zábavné čtvrti Covent Garden se denně hraje také mnoho muzikálů, ovšem ten nejznámější má na londýnské kulturní scéně výhradní postavení, muzikál s písněmi skupiny ABBA, který napsala britská dramatička Catherine Johnsonová, Mamma Mia!.
Kapitolou sama o sobě jsou pak nádherně zpracované muzikály pro děti. Vycházejí z příběhů Walta Disneyho, mezi něž patří i legendární Lví král. Na něj si dnes můžete zajít do divadla Lyceum na Wellington Street.
 
Dáte přednost Broadwayi v New Yorku, nebo londýnským divadlům? Obojí bude zážitek, který vám vezme dech. Vydejte se za slavnými muzikály na zájezdech s CK Radynacestu.cz, stejně jako s představeními Národního divadla moravskoslezského.

Dechberoucí zážitky volají! Poznávejte svět, poznávejte sebe.
 
Stačí si zajistit předplatné do Národního divadla moravskoslezského do 4. 9. 2024 a při troše štěstí vyhrajete poukaz na zájezd s CK Radynacestu.cz v hodnotě 35 000 Kč. Navíc máte možnost až do 30. 6. 2025 využít slevu 1 000 Kč na zájezdy pro cestovatele.

Autorka: Jitka Bajtková, Radynacestu.cz
Zdroj použitých fotografií: Shutterstock.com, archiv cestovatelů Radynacestu