KVĚTNOVÝ PROGRAM SOUBORU BALETU
BALET / 30.4.2024
Balet Národního divadla moravskoslezského zve diváky na jedno z posledních čtyř uvedení inscenace RAPSODIE BOHEMIA. V květnu se soubor představí s inscenací HORA na druhém ročníku mezinárodního festivalu multižánrového divadla Laterna fest 2024 v Praze. A čeká nás premiéra inscenace OKNO!
 
Foto Serghei Gherciu
Rok 2024 je Rokem české hudby. K oslavám se s inscenací Rapsodie Bohemia připojil také baletní soubor Národního divadla moravskoslezského, jenž v komponovaném večeru o třech částech dává prostor tvorbě etablovaných tanečních tvůrců z Čech a Spojených států a také více i méně známým kompozicím pěti českých skladatelů. Inscenaci uvedeme ještě čtyřikrát: 15. května, 23. května, 24. května a 30. května 2024 v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona.
 
Blížící se konec sezony oslaví Laterna magika ve velkém stylu. V termínu od 9. do 16. května 2024 nabídne divákům v rámci festivalu Laterna fest exkluzivní divadelní přehlídku multižánrového umění. Praha se stane místem setkání významných a inspirativních tvůrců z Japonska, Austrálie, Kanady, Švédska, Izraele a České republiky. V rámci festivalového programu budou diváci svědky technologicky i umělecky zásadních děl, tance, elektro punku, pohybového divadla, mistrovství komiky i vizuálně poutavé poetiky. Soubory jako Sankai Juku, Umbilical Brothers a Sirqus Alfon patří ve svém oboru k nejzajímavějším na světě a do České republiky zavítají po dlouhé pauze, nebo vůbec poprvé. Národní divadlo moravskoslezské přiveze do Prahy virtuózní taneční dílo Hora od izraelského choreografa Ohada Naharina. Představení uvedeme na Nové scéně Národního divadla 13. května 2024 v 19 hodin.
 
Zveme diváky na prohlídku zákoutí malého pokoje. Skrz jeho Okno můžeme sledovat vzpomínky a nevyslovené emoce v široké paletě situací, a to vše v mrazivém severském vyobrazení. Jde o asociativní sled tanečních obrazů s jednoduchými situacemi, které jsou svobodně a zlehka propojovány violoncellovými sonátami Johana Sebastiana Bacha. Drobný tvar inspirovaný komorním jevištěm Divadla „12“ bez nároku na vypointovanost a doslovnost představuje možné naplnění tanečně-divadelní imaginace. Světovou premiéru v choreografii  Jo Strømgrena uvedeme 18. května 2024 v Divadle „12“. Všechna plánovaná představení jsou zatím vyprodaná, sledujte náš web a nastavte si "hlídacího psa", občas se pár míst v rezervacích uvolní. Inscenaci uvádíme v koprodukci se souborem Jo Strømgren Kompani (Norsko)